Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΖΩΗ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ. ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ.
(Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών, unicef 2016-2017) 


1. Οργανώθηκε η βιβλιοθήκη μας με το κατάλληλο υλικό


 πρώτα ανοίξαμε τα πακέτα που μας έστειλε η unicef για τα θέματα βίας, ρατσισμού, φιλίας, σεβασμού και συζητήσαμε γι αυτά
  2.Υπάρχει πολύ καλό υλικό στο διαδίκτυο για το θέμα μας 
είδαμε
α. τον μαυρούλη, ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα από μια ομάδα μαθητών


 

ζ. Δραστηριότητες για τον σχολικό εκφοβισμό

και κάναμε κολάζ

ε.O Νικόλας ένα «αλλιώτικο» αγόρι και η Μαρία γίνονται φίλοι

ζ.CUERDAS english subtitles, video για το ρατσισμό και την ενσυναίσθηση

3.Δραστηριότητες και παιχνίδια
 (Αυξημένα στοιχεία συνεργασίας, ομαδικότητας, εμπιστοσύνης, υπευθυνότητας, συντονισμού, αλληλοβοήθειας και ειρηνικής συνύπαρξης. Μειωμένες απαιτήσεις ιδιαίτερων ικανοτήτων, μείωση των συνθηκών δημιουργίας έντασης, ανταγωνισμού, συγκρούσεων, περιθωριοποίησης, απουσία νικητή, περισσότερες ευκαιρίες για θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και σωματικό / ψυχικό άγγιγμα. Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της συμπάθειας. 
Η συχνή επανάληψή τους συνεισφέρει στη δημιουργία θετικού κλίματος αυξάνοντας τις συνεργατικές τάσεις και την αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες που περιγράφονται προσαρμόζονται σ’ όλες τις ηλικίες.)
  • η τάξη συστήνεται (Ρυθμική γνωριμία)
    Κάθε παιδί λέει τ’ όνομά του χτυπώντας τα γόνατα, τα χέρια, τα δάκτυλα, τον ώμο … Τα χτυπήματα είναι τόσα όσα και οι συλλαβές του ονόματός του. Μπορεί να προστεθεί ένα χόμπυ, ένα φαγητό…
  • Τα χέρια μπορούν (δημιουργική σκέψη, φαντασία, μιμήσεις)
    Τα παιδιά δείχνουν τι κάνουμε στη ζωή μας με … τα χέρια (γράψιμο, πλήκτρα, οδήγημα, ζωγραφική, ζύμωμα, βάψιμο, πάλη, έλεος, χάδι, πλαστελίνη, κλπ.). Δείχνουμε με τα χέρια ντροπή, φόβο, ζάλη, θαυμασμό, απογοήτευση, εκνευρισμό, ενθουσιασμό…
  • Τα πόδια μπορούν (δημιουργική σκέψη, φαντασία, μιμήσεις)
    Τα παιδιά δείχνουν τι κάνουμε στη ζωή μας με…τα πόδια (παίζουμε, χορεύουμε, τρέχουμε, πατινάρουμε κλπ). 
  • Ανθοδέσμη (ζέσταμα, ενθάρρυνση διαπροσωπικών, αυτοεκτίμηση)
    Ακίνητοι στη διάσταση μαζεύουν λουλούδια σκύβοντας γύρω από τα πόδια τους και χαρίζουν την ανθοδέσμη στο διπλανό/ή λέγοντας ένα θετικό του/της γνώρισμα (γελαστός, δυνατός, υπομονετική, πιστή φίλη, ωραία μαλλιά, ψηλός κλπ.)
  • Ο Ηρακλής τεντώνεται (ζέσταμα, διατάσεις, αυτοσχεδιασμός)
    Ένα παιδί μπαίνει στο κέντρο του κύκλου, λέει «ο Ηρακλής τεντώνεται» και δείχνει κάποιο τρόπο τεντώματος για 10 δευτερόλεπτα (π.χ. να φτάσει τις μύτες των παιδιών, να τεντωθεί προς τα πάνω, στο πλάι, στους ώμους κλπ). Στη συνέχεια διαλέγει ένα άλλο από τα παιδιά που θέλουν να μπούνε στη μέση
    .
  • Δείξε μου τι σου αρέσει (δημιουργική έκφραση, φαντασία, μιμήσεις)
    Ένα παιδί μπαίνει στον κύκλο, λέει κάτι που του αρέσει να κάνει και το δραματοποιεί. Όσα τους αρέσει μπαίνουν και αυτά. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και μ’ άλλα παιδιά.
     
  • επίσης:
  • Οι σταγόνες της βροχής (σωματικό/ψυχικό άγγιγμα, ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών) 
  • Κάνουν όλοι στροφή προς τα δεξιά για να βλέπουν την πλάτη των μπροστινών τους. Ο/Η συντονιστής/τρια αφηγείται μια μικρή ιστορία με παράλληλες κινήσεις των χεριών στην πλάτη του/της μπροστινού/νής και τα παιδιά μιμούνται τις απαλές αυτές κινήσεις. Π.χ. άρχισε μια σιγανή βροχούλα στο δάσος που έγινε δυνατότερη και μετά νεροποντή… μετά βγήκε ένας μεγάλος ζεστός ήλιος… και ανέβηκαν μεγάλα φορτηγά στο βουνό… και βγήκαν ξυλοκόποι που έκοβαν τα δέντρα… και φόρτωσαν στα φορτηγά τους κορμούς … και κατηφόρησαν για την πόλη. Κι όλα αυτά τα είδε ο μικρούλης λαγός που έτρεξε στον παππού του και του είπε για μια πολύ δυνατή βροχή… κάτι ανθρώπους που έκοψαν τα δέντρα……. Κάποια παιδιά μπορούν να πούνε τις δικές τους σύντομες διηγήσεις και να βρούνε αντίστοιχες κινήσεις.
  • παιχνίδι με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ: Τα παιδιά διατάσσονται σε δυο παράλληλες σειρές. Μπροστά τους τοποθετούμε 2 καρέκλες που στη μία βάζουμε τη ταμπέλα ΝΑΙ και στην άλλη ΟΧΙ. Μόλις ακούσει το πρώτο ζευγάρι φράση από τη νηπιαγωγό όπως π.χ. " πρέπει να χτυπάμε τους συμμαθητές μας"πρέπει να τρέξει και να καθίσει στην καρέκλα με το ΟΧΙ. Οποιος προλάβει να καθίσει πρώτος είναι και ο νικητής.
  • παιχνίδι στην αυλή και ενδυνάμωση συμμετοχής στην ομάδα

  •  ενεργοποίηση της δημιουργικότητας, επίλυση προβλημάτων και επίτευξη κοινών στόχων  
  • ζωγραφική στον τοίχο από τα νήπια στα πλαίσια της αισθητικής αναβάθμισης της σχολικής αυλής



  • Μετά από συζητήσεις, εποπτικό υλικό και κάρτες, μιλήσαμε για έννοιες όπως φιλία, συνεργασία, αλλληλεγγύη, αγάπη, ισότητα. 





  •  Καλλιεργήσαμε τη δεξιότητα  της ενσυναίσθησης και μιλήσαμε για τα συναισθήματά μας
Γινόμαστε τυφλά παιδάκια 
 


Ζωγραφική



Είδαμε τον "μολυβένιο στρατιώτη" στο youtybe

  • Επεκταθήκαμε και στα συναισθήματα
Μιλήσαμε γι αυτά



  • τα ομαδοποιήσαμε



  • και φατσούλες συναισθημάτων από τα παιδιά


Μουσικά παιχνίδια

Τα παιδιά ακούν επιλεγμένα έργα κλασικής μουσικής εκφράζουν  τα συναισθήματά τους με το πρόσωπό τους και μετά με το υπόλοιπο σώμα τους :  
 1.CARL ORFF CAR MINA BURANA για τον φόβο

2.MOZART ANDANTE για την ηρεμία

3.RODRIGO CONSERTO DE ARANJUEZ για τη λύπη

4.BEETHOVEN SYMPHONYNo 9. Ο ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑ. CHORAL 


Σήμερα δεχτήκαμε τηλέφωνο από Αθήνα κι από τα γραφεία της unicef κι είδαμε το πρόγραμμά μας στην αρχική σελίδα της. Τι μεγάλη χαρά!

 
η εργασία μας δημοσιεύτηκε ΕΔΩ


Επίσης το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στις 29 Μαίου , στην παρουσίαση σχολικών προγραμμάτων και ημέρα παρουσίασης διαφόρων δράσεων με αφίσα για τις αξίες και τα δικαιώματα των παιδιών και τίτλο: ταξίδι στο όνειρο








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου